For six rolls
Ingredients:
130 g Apple Juice
15-20 g Fresh Yeast
1 Tsp Salt
250 g Spelt, fresh milled
130 g Apple Juice
15-20 g Fresh Yeast
1 Tsp Salt
250 g Spelt, fresh milled
1 TL Apple Cider Vinegar
1 TL Coconut Oil
30 g Flax Seed, fresh milled
20 g Sunflower Seeds
1 Handfull Cranberries
Zubereitung:
1 TL Coconut Oil
30 g Flax Seed, fresh milled
20 g Sunflower Seeds
1 Handfull Cranberries
Zubereitung:
- Warm apple juice and yeast 2 min /37°/ speed 2
- Add remaining ingredients, except cranberries, and knead 3 min / Intervall Speed
- Add cranberries and mix 20 sec / reverse / speed 4
- Form into 6 rolls, flatten with hands and place between baking paper on a trivet in varoma
- Leave to rise for 30 minutes
- Weigh 1 l hot water in mixing bowl and steam 35 min / Varoma / Speed 2
- Toast end enjoy
Dinkel Cranberry Varoma Broetchen
fuer 6 Broetchen
Zutaten:
130 g Apfelsaft
15-20 g Hefe
1 TL Salz
250 g Dinkel frisch gemahlen
1 TL Apfelessig
1 TL Kokosoel ( kaltgepresst)
30 g Leinsamen (geschrotet oder geflockt)
20 g Sonnenblumenkerne
1 Handvoll Cranberries
Zubereitung:
fuer 6 Broetchen
Zutaten:
130 g Apfelsaft
15-20 g Hefe
1 TL Salz
250 g Dinkel frisch gemahlen
1 TL Apfelessig
1 TL Kokosoel ( kaltgepresst)
30 g Leinsamen (geschrotet oder geflockt)
20 g Sonnenblumenkerne
1 Handvoll Cranberries
Zubereitung:
- Apfelsaft und Hefe 2 Min / 37°/ Stufe 2 erwaermen
- Restl. Zutaten, bis auf die Cranberries, zugeben und 3 Min / Teigstufe kneten
- Cranberries 20 Sek / Stufe 4 / rueckwaerts zugeben
- Teig in 6 Broetchen formen und mit der Hand plattdruecken. Zwischen Backpapier im Varoma und Einlegeboden verteilen.
- Abdecken und auf den mit 1 l heissem Wasser gefuellten Mixtopf stellen
- 30 Min gehen lassen und 35 Min /Varoma/Stufe 2 garen.
wow Elli, Klasse sehen sie aus, Deine Brötchen
ReplyDeleteliebe Grüße Gaby ♥
Toll, liebe Elli,
ReplyDeletedie Brötchen sehen lecker aus!
WOW these look fantastic…well done. Merry Christmas xx
ReplyDeleteThanks Tenina,
ReplyDeleteMerry Christmas to you and your family!
Is this considered a raw recipe even though the rolls are steamed? You'll have to excuse me, I'm new to the raw lifestyle so I'm still confused about appropriate temperatures and so forth. THANK YOU!
ReplyDeleteNo this recipe is not raw. These buns are steamed on Varoma temp. = 116°C/240°F!
Delete