Thursday, September 29, 2011

Wild Grape Sourdough Starter

Made with Fredonia or Concord Grapes.







Ingredients:
450 g Grapes, unwashed organic ( or 250 ml fresh pressed Grape Juice )
300 g Rye, fresh ground

Method:
  • Blend the grapes on Speed 4 and strain through the basket into a bowl
  • Mix 250 ml grape juice with 150 g rye flour in a bowl and cover with 2 layers of cheese cloth.
  • Leave in a warm place at room temperature for 24 hours.
  • The next day transfer to a clean bowl and mix well with 75 ml filtered water and 75 g rye flour.
  • Cover with cloth and leave in a warm place for 24 hours.
  • The 3.day transfer to a clean bowl  and mix well with 75 ml filtered water and 75 g rye flour.
  • Cover with a cloth in a warm place until starter gets bubbly.
  • Store in refrigerator and feed weekly.





Traubensauerteig

mit Fredonia oder Concord Trauben


Zutaten:

450 g Trauben, bio und ungewaschen ( oder 250 ml frisch gepresster Bio-Traubensaft mit Fruchtfleisch)
300g Roggen, frisch gemahlen


Zubereitung:
  • Trauben auf Stufe 4 zerkleinern und Saft durch Gareinsatz in eine Schuessel giessen. 
  • 250ml Traubensaft mit 150g Roggenmehl mischen und mit einem Kaesetuch und Gummiband abdecken.
  • an einem warmen Platz bei Zimmertemperatur  24 Std stehen lassen
  • am 2. Tag in eine saubere Schuessel umfuellen und mit 75g Roggenmehl und 75ml Wasser verruehren.
  • abdecken und stehenlassen
  • am 3. Tag 75g Roggenmehl, 75ml Wasser und den Ansatz in eine saubere Schuessel fuellen

Ergibt 2-3 Tassen Sauerteig und kann wie normaler Sauerteig verbacken und weitergezogen werden

6 comments:

  1. wow, das ist ja mal eine interessante Variante. Schade, dass ich mir keine Scheibe davon abschneiden kann.

    ♥ liebe Grüße Gaby

    ReplyDelete
  2. Klasse! Kegala, das bekommen wir zum Frühstück in Kanada! :-))))

    ReplyDelete
  3. Genau, so sehe ich das auch Ravenna 。◕‿◕。
    gute Idee!

    ReplyDelete
  4. Tebasile, this is outstanding! You such an amazing creator of healthy goodness with Thermomix and I am in awe! I'm only sorry that I didn't see this post last week, before the last of my garden grapes were eaten by racoons, squirrels or birds (not sure which). Oh I want to try this so very much. You are such an inspiration I want to pick you up and kiss you on both cheeks. Beautiful. Thank you, Danke sehr!

    ReplyDelete
  5. Nix da, zum Fruehstueck bekommt ihr bei mir kein Brot... lach ....aber zum Lunch :-)

    ReplyDelete
  6. You make me laugh Helene! Thanks and kisses back to you :-)

    ReplyDelete