Thursday, May 13, 2010

Calendula Salve

Tins of homemade salve make thoughtful gifts. Harvest calendula flowers and let them dry in a warm, dry place for a few days  Calendula salve has been used as a household remedy and made at home for centuries. I followed Paprikas directions for the Thermomix ...  but made the infusion by mistake with 250 g of olive oil instead 200 g ... and the result was perfect.





Ingredients:
250 g Olive Oil
20 g dried Calendula flowers
40 g Beeswax

Method:
  • Warm the oil and flowers for 20 min./70°C/reverse speed/speed 1
  • Pour into a container and let it steep for a couple of hours at room temperature
  • Strain the oil from the calendula, using a wooden spoon, pressing through a unbleached cheesecloth or nutmilk bag placed in the strainer over the Thermomix bowl
  • Add the beeswax and warm for 7 min./70°C/speed 1
  • Pour warm calendula mixture into a sterile jar or tin and let cool
  • Use always a plastic spoon or spatula to get the salve out of the container. Store open jar in the fridge for up to a year.
Variation: Add  a couple drops of Lavender Essential Oil before you pour the mixture into the jars.


Ringelblumensalbe



Pflegt und heilt die Haut.

Zutaten:
  • ca. 250 g Olivenoel
  • 20 g getrocknete Ringelblumenblueten
  • 40 g Bienenwachs
Zubereitung:
  • Oel und die Blueten 20 Min./70°C/Linkslauf/Stufe 1 erwaermen.
  • Umfuellen und einige Stunden bei Zimmertemperatur durchziehen lassen.
  • Das Oel durch ein ungebleichtes Tuch oder "Nutmilkbag" filtern und mit dem Bienenwachs 7 Min./70°C/Stufe 1 erwaermen.
  • In ein Schraubglas umfuellen. Die Salbe sollte immer mit einem sauberen Spatel oder Loeffel entnommen werden. Im Kuehlschrank haelt sich das geoeffnete Glas ca. 1 Jahr.
Variante: Vor dem Abfuellen ein paar Tropfen Aetherisches Lavendeloel zugeben

5 comments:

  1. I'm in the process of deciding if I will purchase the TM31 here in France. I already have every gadget in the book since I'm a high raw vegan-got he Blendtec commercial grade, Champion juicer, several food processors etc. How does TM31 compare say to the Blendtec processing? It's pretty versatile since I use it for almost everything. Second, I'm also looking at the new Kenwood Cooking Chef that has hit Europe by a storm which is in direct competition to Vorwerk.

    Cheers and look forward to your comments about raw food preps with TM 31 vis a vis Blendtec or Vitamix.

    J.

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  2. Hallo liebe Tebasile,

    da ist sie ja, die gute Ringelblumensalbe. Ich freue mich sehr, dass du mein TM-Rezept in deinen Bog aufgenommen hast.

    Diese Salbe verwende ich sehr gerne, sie tut der Haut so gut, zieht beim Verreiben schnell ein und bildet durch das Bienenwachs einen dünnen Schutzfilm.

    Die Idee, die Blüten gleich in 250 g Olivenöl einzuweichen ist gut, dann ersparst du dir das Wiederauffüllen nach dem Abseihen.

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  3. I make a calendula infused oil for my Baby Balm. Of course, I don't use my TMX, because I make about 5 litres at a time, but this is a great way to make a small amount for a salve.
    If you want your salve to be a heavier consistency, melt a little beeswax in with the oil.

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  4. Hi J.,

    I can't compare the Kennwood Cooking Chef and Blendtec with the Thermomix. I've never used it and see only Starbucks using the commercial Blendtec for smoothies. You can compare the Blendtec with the Vitamix, but not with the TM 31 :-).
    Working with the scale in grams of the Thermomix, instead cups, the recipes never fail and turn out always the same.
    I kept only the juicer and got rid of all other gadgets.

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  5. Du weisst ja, dass ich grosser Fan Deiner Rezepte bin und meine Fuesse finden Deine Salbe auch klasse :-)

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