Friday, July 16, 2010

Teff Pasta

Teff  is an ancient grain from Ethiopia that is rich in iron, calcium and protein. We love the earthy taste and even people with conventional palates enjoy the steamed teff with brown rice pasta at our house. 




Ingredients:
200 g Teff
350 g boiling water or vegetable broth
1 Pinch of Salt
Brown Rice Pasta
Snow Peas, Peas or Squash, Zucchini
Coconut Oil or Ghee


Method:
  • Toast the teff in a hot skillet or wok for 2 minutes and stir quickly
  • As soon as the teff starts to pop pour it into your TMX bowl with the boiling liquid
  • Cook for  9 min/100°C/speed 1/reverse speed
  • As soon as the temperature reaches 100°C turn down to 90°C and replace the clear cup with a kitchen paper towel
  • Let stand for 5 minutes
  • Meanwhile cook your pasta and add at the last minute the veggies and drain.
  • Add teff and coconut oil, toss and serve

Teff-Nudeln

Nicht nur eine Alternative für Menschen mit einer Glutenunverträglichkeit (Zöliakie), auch Sportler und Athleten sowie alle Altersgruppen können von dem hohen Energiegehalt profitieren. Durch seinen hohen Energiegehalt sättigt Teff den Körper länger als andere Getreidesorten. Auch normale Besucher geniessen diese Variante mit Reisnudeln bei uns.


Zutaten:
200 g Teff
350 g kochendes Wasser oder Gemuesebruehe
1 Pr. Salz
Nudeln
Zuckerschoten, Erbsen oder Zucchini
Kokosoel oder Ghee


Zubereitung:
  • Teff im Wok oder heisser Pfanne ca. 2 Min unter Ruehren roesten
  • sobald es anfaengt zu poppen, in den TM geben und das kochende Wasser zugeben.
  • 9 Min./100°C/Linkslauf/Stufe 1 einstellen. Sobald es 100°C erreicht hat, auf 90°C stellen, ein Zewatuch gegen den Messbecher austauschen
  • sobald das Teff die Fluessigkeit aufgesaugt hat umfuellen und ca 5 Min stehen lassen
  • zeitgleich Nudeln garen, letzte Minute dem Kochwasser das Gemuese zugeben,abgiessen
  • Teff mit 1 EL Ghee unter die Nudeln heben

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