Ingredients:
3-5 g fresh yeast
1 l cold water
2 tsp salt
1100 g spelt, fresh ground with the Thermomix or grain mill
200 g rye, fresh ground with the Thermomix or grain mill
50 g extra flour
50 g sesame seed, flaxseed and/or sunflower seedMethod:
- Combine yeast in water in a very large bowl and dissolve salt
- Add fresh ground flours and mix with a wooden spoon
- Cover the sticky dough/batter. Let rise for 4 to 10 hours, no longer, in the warm kitchen
- Grease 2 bread pans and preheat the oven to 225°C / 450°F
- Knead the air out and form with the help of the extra flour in 2 rolls
- Turn with the seam down in prepared pans, mist with water and sprinkle with seeds
- Let rest covered for 5 minutes
- Place the bread pans with a heat proof cup/pan of water in the oven and bake for 50-60 min
Dinkelvollkornbrot mit einem Kruemel Hefe
dieses Brotrezept macht kaum Arbeit, schmeckt intensiv nach Getreide und leicht saeuerlich. Laesst sich auch ohne Probleme freigeschoben auf dem Backstein backen.
Zutaten:
3-5 g Hefe
1 l kaltes Wasser
2 geh. TL Salz
1100 g Dinkel
200 g Roggen
ca. 50 g Streumehl
ca. 50 g ungeschaelter Sesam, Leinsamen und/oder Soblukerne
Zubereitung:
- Hefe mit Wasser in einer Schuessel verruehren, Salz dazugeben und gut ruehren (die Schuessel sollte eher hoch als weit sein - das Teigvolumen wird sich in etwa verdoppeln)
- Das Getreide mit dem TM abwiegen und / oder mit der Getreidemuehle mahlen
- Das frisch gemahlene Vollkornmehl auf einmal in die Schuessel geben und mit dem Kochloeffel verruehren. Kneten ist nicht notwendig. Den Teig gut abdecken.
- Teigruhe: mind. 4 Std, oder ueber Nacht, nicht laenger als 10 Std bei normaler Kuechentemperatur
- 2 Kastenformen einfetten und mit den Kernen oder Saaten ausstreuen. Teig kraeftig durcharbeiten, bis die Gaergase entwichen sind.
- Backofen auf 225° - auch bei Heissluft - vorheizen. Mit Hilfe des Streumehls 2 Rollen in der Laenge der Kastenformen formen. Mit Teigschluss nach unten in die Formen legen, mit Wasser bestreichen und Saaten bestreuen. 5 Min abgedeckt gehen lassen.
- Brote 2.Schiene von unten einschieben. Ein flaches hitzebestaendiges Gefaess mit heissem Wasser dazustellen.
- Backzeit ca 50-60 Min
Das Brot habe ich am Sonntag auch gebacken, es ist wunderbar geworden und schon aufgegessen.
ReplyDeleteEs eignet sich ausgezeichnet als Sandwichbrot.
Gee this bread was soooooooooooooo awesome..(I was served some at Chef Tebasile's home along with several of her other preparations. I was soo impressed with her culinary acumen, taste, display, ease of preparation, etc...I purchased one of her trademark machines...next step is to get it out of the box and find someone to cook for. :)))
ReplyDeleteThanks for sharing your art to the interested populace. (S)
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ReplyDeleteStill in the box??? Do you need help from me unpacking? I better come next month :-)
ReplyDeleteDanke fuer deine Rueckmeldung Brotbackqueen :-)
ReplyDeleteHi Tebasile -- I am so tempted by this bread but am not able to get fresh yeast in my city. All the bakeries I have asked say they are not using it! I am curious where you get your fresh yeast... maybe your info can help me find some in Victoria???
ReplyDeleteI have been too busy to visit other blogs very much lately, and I miss it so. Your blog is so special and so very tempting, it's wonderful to "see you" again! (But it makes me very hungry to be here...)
Hi Helene,
ReplyDeleteHave you tried the Superstore bakery? I get mine from german, polish and italian bakeries in my area. Otherwise use 1/2 - 1 tsp dried yeast. It will work :-)