Wednesday, March 24, 2010

Almost No Work Whole Grain Spelt Bread - with a crumb of yeast

This is one of our favourite breads. It has a taste of  "sourdough bread" . Bake it in bread pans or on a hot baking stone.








Ingredients:

3-5 g fresh yeast
1 l cold water 
2 tsp salt
1100 g spelt, fresh ground with the Thermomix or grain mill
200 g rye, fresh ground with the Thermomix or grain mill

50 g extra flour
50 g sesame seed, flaxseed and/or sunflower seed


Method:
  • Combine yeast in water in a very large bowl and dissolve salt
  • Add  fresh ground flours and mix with a wooden spoon
  • Cover the sticky dough/batter. Let rise for 4 to 10 hours, no longer, in the warm kitchen
  • Grease 2 bread pans and preheat the oven to 225°C / 450°F 
  • Knead the air out and form with the help of the extra flour in 2 rolls
  • Turn with the seam down in prepared pans, mist with water and sprinkle with seeds
  • Let rest covered for 5 minutes
  • Place the bread pans with a heat proof cup/pan of water in the oven and bake for 50-60 min

Dinkelvollkornbrot mit einem Kruemel Hefe

 
dieses Brotrezept macht kaum Arbeit, schmeckt intensiv nach Getreide und leicht saeuerlich. Laesst sich auch ohne Probleme freigeschoben auf dem Backstein backen.

Zutaten:
3-5 g Hefe
1 l kaltes Wasser
2 geh. TL Salz
1100 g Dinkel
200 g Roggen
ca. 50 g Streumehl
ca. 50 g ungeschaelter Sesam, Leinsamen und/oder Soblukerne


Zubereitung:
  • Hefe mit Wasser in einer Schuessel verruehren, Salz dazugeben und gut ruehren (die Schuessel sollte eher hoch als weit sein - das Teigvolumen wird sich in etwa verdoppeln)
  • Das Getreide mit dem TM abwiegen und / oder mit der Getreidemuehle mahlen
  • Das frisch gemahlene Vollkornmehl auf einmal in die Schuessel geben und mit dem Kochloeffel verruehren. Kneten ist nicht notwendig. Den Teig gut abdecken.
  • Teigruhe: mind. 4 Std, oder ueber Nacht, nicht laenger als 10 Std bei normaler Kuechentemperatur
  • 2 Kastenformen einfetten und mit den Kernen oder Saaten ausstreuen. Teig kraeftig durcharbeiten, bis die Gaergase entwichen sind.
  • Backofen auf 225° - auch bei Heissluft - vorheizen. Mit Hilfe des Streumehls 2 Rollen in der Laenge der Kastenformen formen. Mit Teigschluss nach unten in die Formen legen, mit Wasser bestreichen und Saaten bestreuen. 5 Min abgedeckt gehen lassen.
  • Brote 2.Schiene von unten einschieben. Ein flaches hitzebestaendiges Gefaess mit heissem Wasser dazustellen.
  • Backzeit ca 50-60 Min

7 comments:

  1. Das Brot habe ich am Sonntag auch gebacken, es ist wunderbar geworden und schon aufgegessen.
    Es eignet sich ausgezeichnet als Sandwichbrot.

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  2. Gee this bread was soooooooooooooo awesome..(I was served some at Chef Tebasile's home along with several of her other preparations. I was soo impressed with her culinary acumen, taste, display, ease of preparation, etc...I purchased one of her trademark machines...next step is to get it out of the box and find someone to cook for. :)))
    Thanks for sharing your art to the interested populace. (S)

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  4. Still in the box??? Do you need help from me unpacking? I better come next month :-)

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  5. Danke fuer deine Rueckmeldung Brotbackqueen :-)

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  6. Hi Tebasile -- I am so tempted by this bread but am not able to get fresh yeast in my city. All the bakeries I have asked say they are not using it! I am curious where you get your fresh yeast... maybe your info can help me find some in Victoria???

    I have been too busy to visit other blogs very much lately, and I miss it so. Your blog is so special and so very tempting, it's wonderful to "see you" again! (But it makes me very hungry to be here...)

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  7. Hi Helene,

    Have you tried the Superstore bakery? I get mine from german, polish and italian bakeries in my area. Otherwise use 1/2 - 1 tsp dried yeast. It will work :-)

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