Tuesday, April 12, 2011

Turmeric Coloured Easter Eggs

This is another way of colouring pre-boiled easter eggs naturally using fresh turmeric root. You might consider wearing kitchen gloves while handling turmeric rhizomes.








Ingredients:
Raw Eggs (room temperature)
Fresh Turmeric

Coconot Oil

Method:
  • Steam your eggs with 500ml water for 14 min / Varoma / speed 1 in steaming basket or with 800ml water for 20 min / Varoma / speed 1
  • Rinse under cold water to cool
  • Slice the turmeric root with a vegetable peeler and rub on the eggs
  • Wait until they are dry and rub a coat of coconut oil over the eggs
---------------------------------------------------------------------------------------------------


Colouring easter eggs while boiling. The recipe for the silk tie dyed easter eggs and more pics here.







Tumeric root coloured egg wrapped in kale and steamed at the same time with the silk tie eggs


-----------------------------------------------------------------------------------------------


Do you know where your eggs come from ?  How many chickens do you know that live in a school bus?





 
 
Kurkuma gefaerbte Ostereier
 
Mit dem im Kurkuma enthaltenen Farbstoff lassen sich sich Ostereier wunderbar natuerlich faerben. Allerdings sollte man mit Handschuhen arbeiten. Die Verfaerbungen an den Fingern verschwinden aber nach 2 Tagen von alleine.
 
Zutaten:
Eier
Frische Kurkumawurzel
Kokosoel
 
Zubereitung:
  • Eier mit 500ml Wasser fuer 14 Min. / Varoma / Stufe 1 im Gaerkoerbchen oder mit 800ml Wasser fuer 20 Min / Varoma / Stufe 1 im Varomaaufsatz garen und kalt abschrecken
  • Mit dem Gemueseschaeler vom Kurkumarhizom Streifen abschneiden und die Eier abreiben.
  • Trocknen lassen und mit Kokosoel einreiben

Die Anleitung fuer die mit Seide gefaerbten Eier steht hier

2 comments:

  1. That is such a great idea. Don't know why I never thought of it:) They look beautiful.

    ReplyDelete
  2. I asked myself the same Sasha, it took me almost seven years :-)

    ReplyDelete