Ingredients:
330 g Milk ( dairy or non-dairy)
20 g Fresh Yeast
80 g Butter
10 g Salt
500 g Flour (unbleached, all purpose or white spelt)
1 egg yolk
Method:
- warm milk, butter and yeast for 2 min / 37 °C / speed 2
- add flour and salt
- blend on speed 3-4 together. Set dial to closed lid function and knead for 2 min / Intevall speed
- let the dough rise double in size
- form a pretzel shape with 2 / 3 of the dough and a braided loaf with the other part. Put the braided loaf on top of the pretzel and let rise covered with a clean dish towel for another 30 - 45 minutes.
- Heat oven to 350°F / 175°C. Make an eggwash with the yolk and 3 Tbs of water and brush the pretzel with it. Bake for 20 - 30 minutes.
Neujahrsbrezel
330 g Milch
20 g Hefe
80 g Butter.............................. 2 Min / 37 °C / Stufe 2 erwaermen
500 g Mehl
10 g Salz.................................auf Stufe 3-4 kurz verruehren und 2 Min / Knetstufe
1 Eigelb
- Teig doppelt aufgehen lassen
- mit 2 / 3 vom Teig eine Brezel formen, mit dem Drittel einen Zopf flechten und auf den Zopf legen
- 30 - 45 Minuten gehen lassen
- Eigelb mit 3 EL Wasser mischen und den Teig damit bestreichen
- bei 175 °C ca. 20-30 Minuten backen
Klasse sieht sie aus, Deine Neujahrsbrezel.Da hätte ich auch gerne ein Stückchen schnabuliert.
ReplyDeleteLiebe Grüße Gaby
Liebe Gaby,
ReplyDeletedie schnabulieren wir gemeinsam wenn wir uns hoffentlich bald mal wiedersehen!
Liebe Gruesse,
Elli
Wow, ist diese Brezel aufgegangen, ich würde auch ein Stückchen nehmen :-)
ReplyDeleteLach...ich tau Dir ein Stueck auf :-)
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